Service in de maakindustrie – ondergeschikt of…

Verkoop je product én je service
Klanten kopen je product of dienst als ze overtuigd zijn van de meerwaarde hiervan. Digitalisering in de markt vraagt steeds meer om een duidelijke meerwaarde.

Het belang van een servicegerichte organisatie
Waarom? Het onderscheidend vermogen van hoogwaardige technische producten neemt af en het belang van digitale diensten neemt toe. Ook voor technisch hoogwaardige producten. Er zijn namelijk steeds vaker alternatieven beschikbaar. Daarom wordt markt- en klantgericht werken steeds belangrijker. Servitisatie, een service- en dienstenpakket dat is gekoppeld aan je product, kan daar een belangrijke rol in spelen.

Definitie Servitisatie: “het omringen van producten met een dienstenpakket” Een (nieuw) middel om innovatieve producten met grote toegevoegde waarde aan te bieden. Bron: Encyclo.nl

Hoe werkt servitisatie binnen jouw maakbedrijf?
Meedenken in service en meerwaarde voor je klant is niet alleen bedoeld voor de marketeer. Dit is ook belangrijk voor alle andere afdelingen in het bedrijf. Voor productontwikkelaars, technici, verkopers maar ook voor medewerkers logistiek en aftersales. Het is een onderwerp dat samen met sales en marketing aandacht vraagt in iedere directiekamer. Strategische keuzes maken en ervoor zorgen dat alle disciplines zich hiervan bewust zijn. Als alle afdelingen zich voldoende bewust zijn van de service mindset in een bedrijf en werkprocessen goed op elkaar zijn afgestemd, is het mogelijk om een optimale klantbeleving te ontwikkelen. Een goed doordacht klantgericht proces dat binnen alle gelederen van een bedrijf is afgestemd. Dan ben je niet alleen nu maar ook in de toekomst –  verzekerd van een waardevolle plaats in de waardeketen. Het is zeker dat er nog veel digitale technische ontwikkelingen zullen plaatsvinden.

Vergeet je klant niet
Pas als je goed naar je klant luistert, leer je met welke meerwaarde je hen het beste kunt helpen. Waarom ze jouw producten willen kopen en ze met je bedrijf zaken willen doen. Een betrokken leverancier weet waarmee hij zijn klanten kan helpen. Een continue proces om hun klanten nog beter van dienst te kunnen zijn om meer waarde te kunnen leveren.

Marktgerichtheid loont
Waar staat jouw bedrijf op het gebied van servitisatie? Dat was de centrale vraag tijdens de masterclass die ik volgde bij STEM Association. Balanceren tussen waardelogica en klantfocus. Willem de Vries van STEM Industrial Marketing Centre verzorgde de inleiding:  “Marktgerichtheid loont”. Daarnaast vertelde Robert Jan Brouwer ons wat dit betekent voor zijn bedrijf ChargePoint en Raymond Loohuis van University of Twente verzorgde een interessante discussie over het balanceren van “waarde” voor leverancier en afnemende partijen.

Hoe actueel is jouw waardepropositie?
Het onder de loep nemen van de behoeften van de klant is naar mijn idee hét uitgangspunt van iedere marktbenadering. Regelmatig denken technische bedrijven dat dit iets is voor B2C bedrijven. Niets is echter minder waar. Je klanten zijn het bestaansrecht van je bedrijf. Dat is voor technische B2B bedrijven niet anders. Niet alleen de voordelen van je product maar juist ook datgene wat je dienst of product oplevert voor je klant is belangrijk.

Welke aspecten worden door jouw klanten gewaardeerd?
Vind je dat moeilijk in te vullen? Misschien is het al even geleden dat je bewust over je waardepropositie hebt nagedacht. Goed om markt- en klantgerichtheid hoog op de agenda te zetten. De revolutionaire ontwikkelingen in de maakindustrie door digitalisering van processen, producten en services vragen om aandacht. Servitisatie als onderdeel van uitblinkende klantenpartnerschap (customer intimacy) als krachtig middel voor langdurige klantrelaties. Om zo meerwaarde te leveren aan je afnemers zodat je voorbereid bent op een toekomst die zich sneller ontwikkelt dan ooit.

Jopie Bijl
Echt Jopie – commercie goed geregeld.

Marketingcommunicatie voor technische B2B bedrijven

In samenwerking met STEM Industrial Marketing Centre

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie