Je blogs zijn wel wat eenvoudig:(

Tja het zal je maar gebeuren, zo ’n uitspraak. Gewoon tijdens een netwerkgesprek zei een websitebouwer ‘je blogs zijn wel wat eenvoudig’. Hij gebruikte zelf zoveel technisch vakjargon dat zelfs ik afhaakte. Dat terwijl ik toch vele websites, social media en automatiseringsprocessen op het gebied van sales en marketing heb mogen begeleiden. ‘Bedankt voor het compliment’ zei ik trots, ‘bloggen in begrijpelijke taal, dat is precies mijn bedoeling’.

Waarom doen we dat toch?

Dusdanig met elkaar in gesprek gaan dat we indrukwekkend overkomen OF zoveel vakkennis gebruiken dat niemand ons meer begrijpt. Het mag dan interessant klinken. Ik heb er niets mee. Mijn mening is dat je je boodschap beter in ‘normale’ voor iedereen begrijpelijke taal kan uitdragen. Veel effectiever toch om je (potentiële) klant aan te spreken over wat voor hem interessant is, in plaats van in moeilijke woorden te vertellen hoe goed jij wel niet bent in jouw vakgebied. Als mijn klanten in het B2B- en technisch MKB mij over hun specifieke vakgebied vertellen vind ik dat ook wel zo prettig en hun klant waarschijnlijk ook.

Spreek de taal van je klant en ga het niet onnodig ingewikkeld maken. Werk jij op hoog technisch kennisniveau en je klanten ook, dan is dat natuurlijk geen probleem. Dus collega marketeers, IT ‘rs, technici, websitebouwers en andere specialisten, stem je gesprek af op je gesprekspartner en als die boodschap in jouw ogen dan soms wat eenvoudig lijkt, is dat volgens mij geen enkel probleem.

Marketing in de taal van de ondernemer

Marktbenadering zal in de toekomst steeds meer klantgericht in plaats van productgericht worden. Succesvolle bedrijven stellen hun klanten centraal in de manier waarop ze invulling geven aan hun marktbenadering.

Dat is onder andere waar marketing en communicatie zich mee bezighoudt. Of het nu gaat om een strategisch marketingplan, een communicatieplan of een online marketingplanning. Een marktbenadering die past in een nieuw commercieel tijdperk hoeft niet per definitie ingewikkeld te zijn, maar zorg er wel voor dat je je bewust bent van de wensen van je klant. Denk niet alleen vanuit jouw expertise, denk aan de oplossing die je biedt aan jouw klant, luister goed wat zijn (koop) motieven zijn en spreek je klant aan in begrijpelijke taal. Hoe je erachter komt wat jouw klant belangrijk vindt? Dat kan al heel eenvoudig. Schroom niet om het je klant te vragen. Gewoon aan het einde van je gesprek als slotvraag.

Wat kun je zoal vragen?

  • Wat is de reden dat je bij mij koopt?
  • Voldoet ons product/dienstverlening aan je verwachtingen?
  • Wat kunnen we doen om je nog beter te helpen?
  • Met welke uitdagingen heb je te maken?
  • Wat kan mijn bedrijf doen om je daarbij te helpen etc.

Voor een MKB-ondernemer die meer inzicht in zijn klant wil krijgen, kan het regelmatig stellen van bovenstaande vragen al erg verhelderend werken. Voor het nemen van belangrijke beslissingen zijn er tal van mogelijkheden voor een meer gedegen kwalitatief of kwantitatief marktonderzoek. Immers meten is weten.

In de digitale wereld verandert het verkoopproces snel. Zorg ervoor dat je authentiek en met een heldere visie en onderscheidende boodschap je diensten en/of producten aan kunt bieden.

Waarom mijn klanten bij mij kopen?

Dat vraag ik ze regelmatig. Volgens hun zeggen begrijp ik snel wat zij willen bereiken en weet ik die ideeën goed om te zetten in de praktijk. Hoe dat kan? Omdat ruim 20 jaar ervaring niet alleen kennis en ervaring biedt, maar ook inzicht in de nodige processen en gevolgen die bepaalde keuzes met zich meebrengen.

 Technische- en B2B marketing

Marketing kent vele strategieën en die zijn zeker nodig om je keuze te bepalen en beslissingen af te stemmen op een verantwoorde groei in de toekomst. Maar een hele dag strooien met dure termen dat werkt mijns inziens alleen als je met vakgenoten in gesprek gaat. Vaktaal gebruik je gewoon op plaatsen waar dat van je verwacht wordt. Nog geen klant ontmoet die daar problemen mee heeft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie